IDSS (Internal Dosimetry Support System) – система підтримки дозиметрії внутрішнього опромінення

IDSS призначений для оцінки доз внутрішнього опромінення як в нормальних, так і в аварійних умовах. Це гнучкий програмний продукт, в якому імплементовано найсучасніші біокінетичні та дозиметричні моделі МКРЗ.

IDSS дає змогу розрахувати динаміку зміни у часі активності, потужності дози та формування дози, а також накопичену дозу в будь-якій тканині тіла; добові значення виведення активності з сечею та калом. Результати можуть бути доступні для аналізу та інтерпретації у графічній чи числовій формі та можуть бути збережені для подальшої обробки. Програмне забезпечення дозволяє аналізувати стандартні та нестандартні умови опромінення та допомагає оцінювати надійність дози. Основними характерними особливостями IDSS є: обробка довільної функції надходження, розширені можливості аналізу даних та орієнтація на широкий спектр дослідницьких проблем.

IDSS був використаний для обчислення значень допустимого надходження (ALI) через органи дихання та травлення і допустимих концентрацій (PC) радіонуклідів у повітрі та питній воді, які були включені до Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97). IDSS використовувався під час підготовки публікацій МКРЗ 131, 134, 137, 141.

Публікації:

  1. Internal Dosimetry Support System: Multipurpose Research Computer Code. V.Berkovski, I.Likhtarev, G.Ratia, Y.Bonchuk. Radiation Protection Dosimetry, Vol.79, Issue 1-4, October 1998, p.371-374
  2. Time-Spatial Peculiarities of Dose Formation after Inhalation of Alpha Emitters. V.Berkovski, O.Bondarenko, Y.Bonchuk, G.Ratia, Y.Onishchuk. Radiation Protection Dosimetry, Vol.79, Issue 1-4, October 1998, p.387-390

До переліку публікацій